Onzeker basis

Vanuit het misbruik of verwaarlozing ontstaat een fatale combinatie van een splijting in de persoonlijkheid van het kind. Te samen met een scheiding die ontstaat tussen het hoofd (gevoelens/gedachten) en het lichaam. Het zijn de schadelijke, destructieve krachten die later zo waarneembaar zijn in de gevolgen. Die samenkomen onder de noemer ‘scheiding van jezelf’.

Dit heeft een verlammend, blokkerend, machteloos makend, verwarrend en vernauwend effect op je gehele zijn. De volwassen mensen in de omgeving van een kind zijn meestal de personen van wie je als kind houdt en in ieder geval afhankelijk bent. Misbruikt of verwaarloosd worden door een (stief)ouder, familielid, verzorger of vertrouwenspersoon ondergraaft daarom het basisgevoel van veiligheid. Wantrouwend, onzeker en verward in het leven staan is daarvan het gevolg.

Veel slachtoffers hebben problemen met het aangaan of onderhouden van relaties. Door misbruik raakt je gezonde, automatische systeem van het balanceren tussen vertrouwen en wantrouwen (jezelf veilig weten; vertrouwen op je intuïtie en ‘niet pluis gevoel’) verstoord. Dit komt door de tegenstrijdigheden die in het misbruik zitten verscholen. Degene die je veiligheid, vertrouwen en geborgenheid moet meegeven maakt je leven vreselijk onveilig. De verwerking heeft hierdoor alles te maken met het herstellen van het contact met jezelf, zowel psychisch, als emotioneel en lichamelijk herstel. Een vorm van individuele relatie therapie, de relatie met wie jij bent.