José Al

José Al (1968) is geboren en getogen in Zaandam, zij is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen die hun vleugels al uitgeslagen hebben. Haar werk als psychotraumahulpverlener, docent, spreker, schrijver en dichter is haar passie.

Haar hart ligt met bij het werken met volwassenen, die het getraumatiseerde kinddeel nog in zich meedragen. Vrouwen en mannen die als kind op welke wijze ook getekend en gevormd zijn door misbruik, verwaarlozing, mishandeling en huiselijk geweld. Met een innerlijk doolhof vol pijn, angst, onzekerheden en geheimen als gevolg. Het menselijk lichaam lijkt in die zin wel op een geschiedenisboek, waarin alles terug te vinden is. Door het leven getekend.

Dan kan het goed zijn ‘om de weg naar buiten’ te gaan. Doordat de straf op zwijgen levenslang is. Om samen met de therapeut woorden te vinden voor het onzegbare. Maar juist woorden vinden voor het onzegbare, wanneer de vroegkinderlijke traumatisering diep onder je huid gekropen is, dát is vaak juist de moeilijkheid. 'De weg naar buiten' gaat dan ook over de wereld ver voorbij de woorden. Dat is de krachtige kwetsbaarheid van kunst en poëzie.