Geheim

Je leeft met een geheim. Dat kan op verschillende manieren. Je hebt gezworen niets te vertellen. Die afspraak kan je lang in de weg zitten om er ook maar iets over te zeggen. Of je leeft met een geheim, maar je kunt niet duiden wat het geheim is. Het is de sfeer die in jullie gezin of familie hing. Zo’n ‘niet pluis gevoel’ in je buik waar je in opgroeide. Er zijn geheimen in alle soorten en maten, bewuste en onbewuste geheimen. De algemene deler is dat het huis nooit als een thuis voelde. Opgroeien in onveiligheid betekent dat jij je nooit werkelijk hebt kunnen ontspannen. Of dit nu wel of niet zichtbaar was vanaf de buitenkant.
Beide varianten zijn pijnlijk: het ongezond functionerende gezin waarbij de omgeving wel degelijk in de gaten hadden dat er ‘iets niet pluis’ was in jullie gezin. Maar uiteindelijk is er niemand moedig genoeg geweest om iets te doen. Dat het wel gezien is maar dat er niets aan gedaan is, blijkt voor veel slachtoffers onverteerbaar.
De andere variant is dat het ongezond functionerende gezin niemand is opgevallen. Doordat het gezin sociaal- en maatschappelijk gezien op het oog ‘een normaal’ functionerend gezin is. Door het ogenschijnlijk ‘normale’ dus onopvallend. Dit kan bij het slachtoffer extra onzekerheid geven, ook in de latere verwerking. Gedachten als: ”Misschien ben ik wel gek…” zijn meer regelmaat dan uitzondering.