Onbewust geheim

Bij een kind die verwaarloosd is, is het geheim veelal onbewust. Vooral wanneer de verwaarlozing minder zichtbaar was. Wanneer moeder wel altijd thuis was na schooltijd, zelfs met een kopje thee en een koekje. Lijfelijk aanwezig maar geen enkele vorm van aandacht en betrokkenheid, moeder had het ‘te druk met zichzelf’. Door rouw om een overleden kind, psychische problemen, een verslaving of een psychiatrische ziekte. Of moeder die ’s nachts in de prostitutie werkt en overdag uit moet rusten.

Of de sfeer die als een blad aan de boom om kon slaan wanneer (stief)vader thuis kwam. Alles kon dan anders worden. Ineens doet moeder anders, er mag minder of je moet naar je kamer of buiten spelen. Of er mag alleen iemand komen spelen wanneer vader niet thuis is, of andersom.

Wat is nu het geheim dat je onbewust met je meedraagt? Het geheim is dat jij je nooit ontspannen en blij hebt gevoeld om weer thuis te komen. Altijd was er dat rare gevoel van onrust en opgejaagdheid, of juist zo’n wezenloos gevoel. Situaties waar je niets van weet, maar waar je wel de gevolgen van merkt in het gedrag van de (stief)ouder(s). Je leeft dagelijks in dit geheim die ook voor jou als gezinslid verborgen is geweest. De innerlijke alarmbellen staan daardoor altijd 'aan', waardoor jij altijd áán staat en je niet kunt ontspannen. Want juist in ontspanning en niet goed opletten schuilt het gevaar, dan kan er zomaar iets gebeuren...